weblog

21
april
2006

Voorlopige WK selectie bekendgemaakt

Nederlands ElftalVanochtend heeft Marco van Basten z'n voorlopige WK-selectie bekend gemaakt. Het gaat om 33 spelers, waarvan er uiteindelijk nog 10 af zullen vallen. Op 15 mei moet de definitieve selectie bij de FIFA worden ingeleverd.

Ik vond het wel een leuke aanleiding om eens te kijken of we het er over eens kunnen worden wie mee mogen naar het WK, en wie niet. Maar ook: wie hadden er bij de selectie gemoeten maar hebben de boot gemist? En tot slot: wat is jouw favoriete opstelling?
De verlopige selectie ziet er zo uit:

Doel
Maarten Stekelenburg (Ajax),
Henk Timmer (AZ),
Patrick Lodewijks (Feyenoord),
Edwin van der Sar (Manchester United)

Verdediging
Wilfred Bouma (Aston Villa),
Tim de Cler, Kew Jaliens, Joris Mathijsen, Barry Opdam (AZ),
Urby Emanuelson (Ajax),
Giovanni van Bronckhorst (Barcelona),
Khalid Boulahrouz (HSV),
Jan Kromkamp (Liverpool),
André Ooijer (PSV),
Ron Vlaar (Feyenoord).

Middelveld
Hedwiges Maduro, Wesley Sneijder (Ajax),
Denny Landzaat (AZ),
Mark van Bommel (Barcelona),
Nigel de Jong, Rafael van der Vaart (HSV),
George Boateng (Middlesbrough),
Phillip Cocu (PSV),
Edgar Davids (Tottenham Hotspur).

Aanval
Ryan Babel, Klaas-Jan Huntelaar (Ajax),
Robin van Persie (Arsenal),
Martijn Meerdink (AZ),
Arjen Robben (Chelsea),
Romeo Castelen, Dirk Kuyt (Feyenoord),
Ruud van Nistelrooij (Manchester United),
Jan Vennegoor of Hesselink (PSV).

Edwin van der SarAlle doorgestreepte spelers mogen wat mij betreft afvallen. Van der Sar en Timmer zijn onbetwist de nummer 1 en 2 voor de keeperspositie. Lodewijks vind ik beter dan Stekelenburg, en hij heeft een schat aan ervaring. Bovendien is hij iemand die zowel eerst bij PSV als nu bij Feyenoord een soort mentor-rol vervult. Stekelenburg's tijd komt nog wel.

De verdedigers die wat mij betreft af mogen vallen zijn Tim de Cler, Kew Jaliens, Urby Emanuelson en Ron Vlaar. De Cler en Emanuelson omdat ze op hun positie (linksback) twee veel betere spelers voor zich hebben (Van Bronckhorst en Bouma). Idem voor Jaliens, die de mindere is van Boularouz en Kromkamp. Ron Vlaar is nog veel te onervaren. Het was echt bizar hoe enorm hij faalde in de oefeninterland tegen Italië. En laten we het over de wedstrijd van gisteren (Ajax - Feyenoord) maar helemaal niet hebben. Nee, Ooijer, Mathijsen, Opdam, Boulahrouz en Bouma zijn veel betere opties voor de positie centraal achterin.

Qua middenveld hoefde ik ook niet lang na te denken. Maduro kan aardig ballen, maar is al bijna een jaar hopeloos uit vorm. Hij speelde een uitstekend WK-onder-20, maar daarna heeft hij dat niveau nooit meer gehaald. Ook zijn tijd komt nog wel.
De Jong moet voor zijn positie concurreren met Van Bommel en Landzaat, dus dat lijkt me ook een uitgemaakte zaak. En Boateng heeft wel eens wat meegespeeld in het Nederlands elftal, maar nooit kunnen overtuigen. Uitstekende speler voor Middelsbrough, niet voor Oranje.

Arjen RobbenOver de aanval heb ik het langst moeten dubben. Meerdink is een leuke eredivisie-voetballer, meer niet. Babel deed het vast goed in Ajax A1, maar is nog lang niet rijp voor Oranje. Maar toen... wie moest er als laatste afvallen? Castelen, Vennegoor, of Huntelaar? Castelen is de enige echte rechtsbuiten die er tussen zit, dus op zich wel bruikbaar. Maar ja, hij is wel vaak geblesseerd, en heeft weinig tot geen ervaring op het hoogste niveau. Vennegoor wel. Hij is niet de meest technische spits, maar in deze selectie de enige die als pinchhitter ingezet kan worden. Mocht een verdediging over de grond niet te slechten zijn, dan moet de lange bal gespeeld worden, en Vennegoor is in zo'n situatie van grote waarde. En Huntelaar.. net als Castelen nog vrijwel geen ervaring op het hoogste niveau, maar ik denk dat hij met afgelopen seizoen z'n selectie toch wel afgedwongen heeft. Hij staat tweede in het Gouden Schoen klassement (topscorerslijst van Europesche competities), is technisch, balvast, kan goed koppen en heeft net als Van Nistelrooij een neusje voor de goal. Dus wat mij betreft: exit Castelen.

Buiten de boot gevallen?
Clarence SeedorfBrengt ons bij het volgende punt: wie hadden er wel mee gemoeten naar het WK, maar zijn niet eens geselecteerd?
Namen van prominente spelers die mij te binnen schieten zijn Roy Makaay (Bayern Munchen), Clarence Seedorf (AC Milan), Mario Melchiot (Birmingham City) en Pierre van Hooijdonk (Feyenoord). Vooral Makaay en Seedorf zijn echt grote namen. Dé reden om ze niet mee te nemen is echter even simpel als doorslaggevend: ze hebben allebei nog nooit kunnen overtuigen in het Nederlands elftal. Datzelfde geldt ook voor Melchiot.
Blijft over: Van Hooijdonk. Een twijfelgeval. Maar op basis van afgelopen seizoen (bijna niet gespeeld), en door de aanwezigheid van Vennegoor (die nu de pinchhitter kan zijn), ook overbodig. Conclusie: Van Basten heeft het nog niet eens zo slecht gedaan in z'n selectiebeleid.

Opstelling
Van Basten, even opletten. Dit is dé opstelling van Oranje voor het WK:
Doel: Van der Sar
Verdediging: Kromkamp, Ooijer, Boulahrouz, Van Bronkhorst
Middenveld: Van Bommel, Cocu, Van der Vaart
Aanval: Van Persie, Van Nistelrooij, Robben

Genoeg van mij nu. Wat denken jullie? Wie mogen er uit de voorlopige selectie? Wie hadden er mee gemoeten die nu niet geselecteerd zijn? En, wat is dé opstelling waarmee we op het WK moeten gaan spelen?

reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel. Get your 15 minutes of fame, en wees de eerste die reageert!