weblog

29
december
2005

Toto - Falling in Between

Vorige week heb ik kaartjes besteld voor de Falling in Between Tour van Toto. Op 9 maart staan ze in Ahoy en we gaan er met z'n achten heen. Helaas was ik wel te laat voor de arena-kaarten, dus het zijn zitplaatsen 1e ring geworden.
(update 10 maart: voor de foto's check hier)

Sinds 19 december waren er op de website van Toto al 2 preview-tracks te beluisteren. Gisteren zijn daar ook korte soundclips van de rest van het album bij gezet. Falling in Between is het eerste studio-album met nieuw materiaal, dat niet door Sony is uitgebracht. Vorig jaar liep hun contract daar af, en eindelijk konden ze een album maken dat niet onder druk van de commercieel ingestelde platenbazen in elkaar is gezet. In bijna een jaar tijd hebben ze zelf hun nieuwe album geschreven en geproduceerd, en pas daarna een label gezocht dat het uit wilde brengen: het Italiaanse Frontiers Records.

Het resultaat is een zeer afwisselend album, waar ik met zeer veel belangstelling naar uit kijk.

De preview-tracks zijn hier in MP3 formaat te downloaden:

 1. Falling in between
 2. Dying on my feet
 3. Bottom of your soul
 4. King of the world
 5. Hooked
 6. Simple life
 7. Taint your world
 8. Let it go
 9. Spiritual man
 10. No end in sight
 11. The reeferman (bonustrack op de Japanse CD, helaas niet te downloaden)

De webmaster van de Toto website (Steve McVey) is nogal lyrisch over het nieuwe album:
"HOLY SH*T! FAN-F*CKING-TASTIC!". Dus.
Toen ik dat las, twee maanden geleden, werd mijn nieuwsgierigheid dan ook behoorlijk geprikkeld. Nou kun je van iemand in dienst van de band natuurlijk niet verwachten dat hij 100% objectief is, maar na het horen van de mp3'tjes kan ik niet anders concluderen dat onze grote vriend een beetje bevooroordeeld is.
Hieronder mijn oordeel, dat ik als Toto-fan natuurlijk ook niet helemaal objectief heb kunnen verwoorden. Maar goed, dat blijf je houden.

Falling in between
Al na de eerste drie maten schoot er door m'n hoofd: dit lijkt wel Dream Theater. Echt totaal niet-Toto eigenlijk. Als experiment best geslaagd zo te horen, hoewel ik er nou niet meteen helemaal ondersteboven van ben. Het nummer is gezongen door Bobby Kimball, die ik ook nog nooit zo heb horen zingen. Best weird.

Dying on my feet
Het populairste nummer volgens de poll op het Toto messageboard. Het deed me in eerste instantie een beetje aan de stijl van het album Kingdom of Desire denken, maar die Van Halen achtige gitaarsound erachter had ik ook bij Toto nog niet gehoord. Eerlijk gezegd maakt dat het nummer er niet beter op; ik heb het idee dat het van een lekker rockend nummer een beetje zeikerig is geworden.

Bottom of your soul
Door gitarist Steve Lukather geintroduceerd als Africa 2. Hmm, dacht ik toen ik dat las. Africa staat dus echt niet in mijn top 25 van coolste Toto nummers, dus ik vreesde voor een beetje zouteloze ripoff, die ze als single zouden proberen hoog in de hitlijsten te krijgen. Het heeft inderdaad best wat weg van Africa, en gelukkig is het beter dan ik van te voren had gedacht. Zanger Joseph Williams is ook weer van de partij. Toch is het niet echt mijn muziek, het kabbelt maar een beetje voort en er gebeurt niet zo bijster veel spannends.
Het is van het hele album wel het nummer met de meeste hitpotentie, dus op zich hebben ze dat bij Toto nog best aardig bekeken.

King of the world
Had zo van Mindfields af kunnen komen. Weinig bijzonders, maar klinkt best lekker.

Hooked
Ook niet echt een speciaal nummer, het eerste stuk van de preview klinkt best wazig. Een beetje Steely Dan achtig. Ik kan het niet zo goed plaatsen eigenlijk, misschien moet ik het nummer een keer helemaal gehoord hebben. Wel lekker vette gitaarsound eronder.

Simple life
Ook weer een herkenbaar geluid, en net als King of the world heeft het veel weg van de stijl van Mindfields. Ik heb het niet zo op ballads, dus echt onder de indruk was ik niet, maar ik moet zeggen dat ik ze slechter heb gehoord.

Taint your world
Dit nummer is duidelijk van de hand van Steve Lukather. Klinkt heel erg naar de sound van Kingdom of Desire, en dat is niet erg. Ik vond het ook wel wat weg hebben van On the run (van het album XX), en ook dat is niet erg, want dat is gewoon ook een vet nummer. Gewoon een lekkere tune.

Let it go
Voor zover ik heb kunnen beoordelen is dit verreweg het coolste nummer van de CD. De stem van Greg Phillinganes is even wennen, hoewel ik hem bij het concert van Toto in 013 ook al had horen zingen. Echt een heel groovy nummer, met een funky gitaardeuntje eronder. Helemaal niks op aan te merken.

Spiritual man
Ik kan er niet veel meer van maken dan een zouteloze ballad die je snel moet skippen als je de CD op hebt staan. Er zullen vast mensen zijn die het mooi vinden, maar ik ben er niet van.

No end in sight
Gelukkig is het laatste nummer een stuk beter dan die ervoor. Herkenbaar Toto, en daar is eigenlijk alles wel mee gezegd.

Jammergenoeg ontbreekt op de Europese release het instrumentale nummer 'The reeferman', dus ik vrees dat ik die even via een minder legale manier binnen moet gaan halen. Alle instrumentale nummers van Toto zijn namelijk ubervet (Jake to the Bone, Dave's gone skiing, Child's anthem), dus ik hoop eigenlijk dat dit nummer nog cooler gaat zijn dan Let it go. Voorlopig is dat echter nog even speculeren.

Al met al hebben Steve Lukather, David Paich, Mike Porcaro, Simon Phillips, Bobby Kimball en Greg Phillinganes een behoorlijk album neergezet. Het is afwisselend, en hier en daar bevat het uitstapjes naar muziekstijlen die ze nog nooit gespeeld hebben, en dat is bestwel interessant. Ik denk niet dat dit het beste Toto album ooit is, wat Steve McVey wel beweert, maar ook zeker niet het slechtste.

Leuk dat ze de oudgedienden Joseph Williams en Steve Porcaro ook van stal hebben gehaald. Verder hebben ook Lenny Castro, Ian Anderson, L. Shenkar, Jason Scheff, Roy Hargrove en Tom Scott aan dit album meegewerkt. Het wachten is nu tot 10 februari 2006, wanneer het album hier in Europa wordt gereleased.

reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel. Get your 15 minutes of fame, en wees de eerste die reageert!