Een paar weken terug schreef ik al even kort over het fotoboek Hollandse Velden. Vanavond tijdens het eten heb ik zitten bladeren in het boek Over Holland van luchtfotograaf Karel Tomeď. Ik kocht het een tijdje geleden bij Donner, en ik snap eigenlijk niet waarom ik het zo lang heb laten liggen. Het is een hele dikke pil van bijna 600 pagina's, bomvol met luchtfoto's van Nederland.
In de introductie schrijft Peter de Lange:
Voor veel mensen is kijken routine. Ze zien altijd hetzelfde. En dus zien ze niets. Een van de functies van een kunstenaar is, mensen opnieuw te leren kijken. Dit boek lijkt speciaal voor dat doel gemaakt. Het staat vol met foto's van een land dat iedere Nederlander kent - of denkt te kennen: zijn eigen land. Maar is dat land ons wel zo vertrouwd als we altijd dachten?
En daarmee slaat hij de spijker op z'n kop. Iedereen die Nederland saai vindt, of denkt ons kikkerlandje wel gezien te hebben, zou dit boek moeten kopen. Er zijn hier zo ontzettend veel mooie landschappen, wateren, steden en dorpen te vinden, en daar is dit boek een prachtig bewijs van.
Een must voor iedere (amateur) landschapsfotograaf die op zoek is naar nieuwe fotogenieke plekjes.
Verder worden de foto's her en der nog opgeluisterd door wat stukjes poezie. Leuk voor de literatuurfanaten, maar ik houd het bij de foto's. Dikke aanrader.