weblog

21
december
2007

Hernia operatie en MRI scan

Zoals ik al had aangekondigd, hier een verhaaltje, wat plaatjes en een filmpje over wat er 13 december met mijn rug is gebeurd.

Al sinds mijn 16e heb ik lage rugklachten, en dat heeft zich in de afgelopen 12 jaar een paar keer geuit in een hernia. In het kort is dit een beknelling van een zenuw door een kapotte tussenwervelschijf. Alleen de mensen die een hernia hebben gehad, weten hoe dit voelt. Maar je kunt je er wellicht een voorstelling van maken als ik zeg dat het voelt alsof er continu met messen in je bil en been wordt gestoken. Niet dat ik weet hoe dat voelt, maar goed, je snapt vast wat ik bedoel :P

Hier eerst nog wat achtergrond-informatie, die handig kan zijn om de plaatjes en het filmpje nog wat beter te snappen:

Om een lang verhaal kort te maken, ik was het zat. In Nederland duurt het ongeveer een half jaar voor je hieraan geholpen kunt worden, en dus vertrokken Jantina, DaniŽl en ik vorige week woensdag naar de†rugpraktijk van (Nederlandse) neurochirurg Drs. Simons in de†Mediapark Klinik in†Keulen. Want daar waren dus mooi geen wachttijden. Diezelfde dag heb ik nog een MRI ondergaan, waarvan hier het resultaat:

MRI scan tussenwervelschijf hernia operatie

Bij het groene pijltje zie je de zenuwbeklemming. De tussenwervelschijf is daar kapot, en de binnenkant ervan is naar buiten komen zetten en drukt tegen de zenuw aan. De zenuw is de witte baan direct rechts naast de wervelkolom. Zoals je kunt zien zijn de tussenwervelschijven erboven wel goed, maar deze bij het groene pijltje†is dus helemaal 'versleten'.

Hier nog een stukje van de MRI, maar dan 'van bovenaf' gezien:

MRI scan tussenwervelschijf hernia operatie

Het materiaal wat uit de tussenwervelschijf is geperst, drukt hier tegen mijn zenuw aan. En dat veroorzaakt dus pijn en/of uitvalverschijnselen (ik had bijv. geen achillespeesreflex meer, en een doof gevoel in mijn voet).

De volgende dag ben ik in diezelfde kliniek geopereerd. Via een klein sneetje in mijn rug van ongeveer 3cm hebben ze een stukje bot weggehaald, de zenuw opzij getrokken en de uitstulping verwijderd. Ik heb†van de operatie†een DVD'tje meegekregen, en dat heb ik ook even online gezet. Het duurt ongeveer 2 minuten, en in die twee minuten zie je dus (uitvergroot) hoe ze de hernia verwijderen: Filmpje hernia operatie.
Op deze animatie zie je hoe die operatie ongeveer gegaan moet zijn.

En dit is dan uiteindelijk wat ze hebben weggehaald:

Hernia operatie

De ochtend na de operatie kwam de neuroloog nog even langs, en daarna mocht ik naar huis. Vanmiddag zijn de hechtingen eruit gegaan, en sinds ik weer thuis ben heb ik ook geen pijnstillers meer hoeven slikken (en dat waren er een maand geleden 23 per dag... 4x 50mg diclofenac, 8x 500mg paracetamol, 3x 5mg diazepam en 8x 50mg tramadol... zelfs de anesthesist die ik sprak vond dat wel erg veel...).

Ik voel nog wel dat ik geopereerd ben, en ook de uitstralende pijn naar bil en been is nog niet weg, maar de zenuw is nog geirriteerd, dus dat schijnt normaal te zijn. Hopelijk trekt dat binnen een week of twee ook nog weg, en kan ik daarna weer langzaamaan beginnen met werken :)

reacties

JOS VAN GOLDE 
Gravatar Icon for JOS VAN GOLDE

Goed dat iemand dit via internet laat zien. Heb toevallig vanmiddag dezelfde foto's voorgeschoteld gekregen bij de specialist. Wordt daarom in mijn geval ook een operatie. Maar waar is dan de vraag. Ik woon in Maastricht en kan gelukkig nog al wat kanten op. Waarom heb jij voor Keulen gekozen? Alvast bedankt voor het antwoord.

Gonny 
Gravatar Icon for Gonny

Hoi Hoi
Las jou verhaal van je Hernia ik loop al 20 jaar met rugpijn
heb ook ene hernia op een hoog nivau L8-9 en ben al in MŁnchen geopereerd maar dat heeft niet echt geholpen
de vraag van mij is deze ........ Heb jij ook zelf moeten betalen bij Dr. Simons ? alvast heel hartelijk bedankt als je mij zou willen antwoorden .met vriendelijke groeten ,Gonny van Creij .

henk98 
Gravatar Icon for henk98

Voordat je gaat opereren zijn er vaak nog voldoende mogelijkheden om te proberen. Neem nou als voorbeeld de -spam- methode. Deze methode wordt volledig door zorgverzekeraar betaald en werkt in 84% van de gevallen, Ook bij HNP klachten worden goede resultaten geboekt.
Als basis voor de therapie geldt een rugscan die gemaakt wordt in verschillende standen waardoor de bewegelijkheid van de rug in beeld gebracht wordt. Kijk maar eens op -spam- voor meer info

marlies 
Gravatar Icon for marlies

Ook ik word eind juli geholpen aan een hernia.
Ik zou graag willen weten hoe het beloop dat die tijd was.want tegen mij zeggen ze 6 weken revalideren.maar wat kan je dan wel of niet.
Bent u nu volledig hersteld?

Stef 
Gravatar Icon for Stef

Geachte heer, ik hoop dat Uw neurochirurg Dr. was (?). Wachttijden staan vaak inrelatie met de aandoening, we laten U niet wachten als dit schade zou aanrichen. Vandaar dat bij evt uitval de patient eerder wordt behandeld.
Overigens zijn wachttijden slechts een onderdeel van de kwaliteit van een "gezondheidszorg", zoals U kunt teruglezen in het EHCP-rapport. In Zweden zijn de wachttijden bijvoorbeeld 2 tot 3 keer langer vergeleken met Nederland, maar het eindresultaat valt binnen de marges van de normalen vd statistiek. Bijvoorbeeld In Belgie zijn de wachttijden korter, maar de kans op een goed eind-resultaat is, zoals de cijfers aantonen, aanmerkelijk lager liggen dan in Nederland en Zweden. Zo is de kans op een infectie, tijdens en na de behandeling, in Belgie aanzienlijk veel groter. En zo zijn daar nog een aantal feiten welke het eindresultaat minder goed beinvloeden. . Als U het EHCP rapport leest begrijpt U dat de kans op een goed eindresultaat van oa een hernia diafragmatica in Nederland en Zweden, vergeleken met de andere EU-landen, aanzienlijk is *(na 3 maanden).
Het is nogal mode om uiterst positieve resultaten te melden van patienten welke voor een behandeling in het buitenland hebben gekozen. Wellicht is het goed te weten dat Nederland al jaren in de top 3 staat vh Zweeds EHCI rapport, 2008/9 ranking 1, waar Belgie weer een plaats zakt, inmiddels op 12, qua resultaten op het niveau van Estonia, zoals de feiten duiden.
In Duitsland is de laatste jaren het beroep van medisch specialist minder "aantrekkelijk" geworden door de uitholing vh beroep, de lange werktijden en aangepast vergoedingsstelsel ().
U mag complicaties, tijdens en maanden na de behandeling, noit uitsluiten en welke gevolgen deze kunnen hebben voor U en Uw familie.

tom 
Gravatar Icon for tom

Voor alle mensen met rugklachten is het goed om kennis te nemen van de revolutionaire -spam- methode. Deze methode scoort in 84% van de gevallen een positief effect. Ook bij HNP kan -spam- een uitkomst zijn zonder operatie.
Kijk maar voor info op -spam-

Gerrit 
Gravatar Icon for Gerrit

Een reactie op Henk98.
De dorsano methode is een prima methode om nadat je van de hernia verlost bent een eventuele scheefstand te laten verbeteren.
Loop zelf inmiddels negen weken met een hernia rond, waarbij het lopen inmiddels zover gereduceerd is, dat dit alleen met krukken enigszins mogelijk is. Uitval van het linkerbeen.
twee weken terug een intake gehad voor deze methode.
Er werd mij direct verteld dat dit in deze situatie niet zinvol was. Beweeglijkheid van de rug viel nergens binnen de lijnen.
Daarbij werd ook gezegd dat in gevallen van een dergelijke hernia nooit behandeld wordt, maar ten allentijde wordt doorverwezen naar een neuroloog.
Inmiddels MRI laten maken, waarop een forse hernia zichtbaar was. Ik sta nu op de wachtlijst voor een operatie, daar deze hernia zich volgens de neuroloog niet vanzelf zal herstellen.
Na de herstelperiode ben ik van plan de dorsano methode te proberen om een scheefstand van de rug (die bekend is) te verbeteren.
Ik zal proberen hier verslag te blijven doen over het vervolg.

Sanne 
Gravatar Icon for Sanne

Fijn dat ik dit eens goed kan zien, ik ben nu 18 jaar en heb vanaf mijn 15e een dubbele hernia tussen L3-L4-L5.
Ik ben nu al 3 jaar aan het twijfelen over een operatie. Het is namelijk heel frustrerend om dingen niet meer te kunnen doen. Ik ben na 12 jaar ballet daar maar mee gestopt, kan niet meer traplopen zonder leuning, rennen, springen, sporten, tillen, bukken (wat erg lastig is als je met kleine kinderen werkt).. En dat is zo erg nog niet, maar als de trein, tram of bus telkens voor je neus wegrijdt omdat je niet ff een sprintje kunt trekken is dat wel erg vervelend op een gegeven moment..
Die pijn in je bil en been heb ik ook, ik kan het nooit uitleggen aan mensen.. Het is een zeurende pijn waar je af en toe helemaal stapelgek van wordt! En die eeuwige leuning als ik trap moet lopen.. Maar als ik hem niet gebruik houdt mijn knie het niet, aangezien die af en toe uitvalverschijnselen heeft.
Ik weet echt niet wat ik moet doen, ik heb zoveel mensen gesproken waarbij het niet/amper geholpen heeft en er een afschuwelijk litteken aan overgehouden hebben (wat ik me niet kan permiteren met mijn modellenwerk).
Ik weet niet zo goed wat ik moet, ik kan nog genoeg doen! Ik leef, ik kan plezier hebben, ben blij dat ik modellenwerk kan doen!
Maar wat zou ik graag als een klein kind rondrennen, springen, de trap af denderen..
En dat zonder die eeuwige pijn.

henk 
Gravatar Icon for henk

Hoi ik ben aan een hernia L4-L5 S1 geopereerd in belgie door dr E vd Kelft in het A.Z Nikolaas te st Niklaas. Deze operatie heeft 07-08-2009 plaats gevonden , nou ben ik gelukkig geen ervaringsdeskundige op hernia gebied maar ik ben nu al ruim drie maanden verder en ben nog niet zo ver hersteld dat ik het dagelijkse leven weer kan oppakken. Ik ondervind nog erg veel hinder door middel van een scheefstand in de ruggewervel ik revalideer intensief en zwem ook regelmatig en wandel en fiets ook maar dit neemt niet weg dat de rugspieren erg stijf aan voelen en ik het gevoel heb dat ik elk moment door mijn rug kan zakken. Ik zou graag wat reacties willen krijgen van mensen die mij kunnen vertellen hoe lang je er ongeveer over doet om weer normaal te kunnen functioneren. mvr henk

werner 
Gravatar Icon for werner

Hoi .. in mei 2009 werd ik geopereerd van een hernia. Ik kon niet kiezen of ik het wel of niet zou laten doen, want de pijn was zo erg dat ik geen andere keuze had. Na de operatie was de pijn volledig verdwenen maar dat doof gevoel in de voet bleef. Volgens de dokter zou dat een jaar duren vooraleer alles weer normaal zou zijn.
Sinds een 2-tal weken heb ik weer heel veel pijn in de rug en ook de heup waardoor ik weer aan de pijnstillers ben. Moet dringend naar de dokter maar ben beetje bang voor 't resultaat.
Hoe gaat het met jullie 6 maand na de operatie ??? Nog veel last of zijn jullie nu volledig pijnvrij ?

Fred Brand 
Gravatar Icon for Fred Brand

Ook ik heb sinds mijn ong. 20ste veel pijn in nek, rug, schouders etc. en ben toen ook al eens naar een chiropractor geweest maar dat gaf geen verlichting. Inmiddels ben ik 55 en na vele jaren van pijn en ook niet kunnen slapen van de pijn ben ik het een beetje zat. Dit omdat ik al heel erg lang op alle mogelijke manieren probeer erachter te komen waar er iets knelt (want zo voelt dat) Continu tintelende vingers ook. De huisarts en zelfs de specialisten o.a. Jan van Bremen instituut weigeren een MRI scan om onduidelijke redenen en ik word van kastje naar de muur gestuurd, zelfs psychiaters kwamen eraan te pas!! Deze reactie geef ik omdat ik googlede naar MRI, ook ik voel me nog jong genoeg om allerlei dingen te ondernemen maar steeds weer die vreselijk zeurende pijn stopt mij telkens,ook vanwege moeheid en niet kunnen functioneren, wie is er een beetje bekend met deze materie? Vriendelijke groet,

Fred Brand.

stephan 
Gravatar Icon for stephan

Ik word binnenkort ook geopereerd aan een hernia op L5-S1. Ik heb ook een filmpje van de MRI scan op youtube gezet. Wanneer de hernia in beeld komt heb ik hem omcirkeld.

Goed artikel dit trouwens. De filmpjes staan op:

http://www.youtube.com/watch?v=d2oAxyj4rac

http://www.youtube.com/watch?v=d2oAxyj4rac

Gonny Van Creij  
Gravatar Icon for Gonny Van Creij

Ook ik heb sinds mijn ong. 20ste veel pijn in nek, rug, schouders etc. en ben toen ook al eens naar een chiropractor geweest maar dat gaf geen verlichting. Inmiddels ben ik 55 en na vele jaren van pijn en ook niet kunnen slapen van de pijn ben ik het een beetje zat. Dit omdat ik al heel erg lang op alle mogelijke manieren probeer erachter te komen waar er iets knelt (want zo voelt dat) Continu tintelende vingers ook. De huisarts en zelfs de specialisten o.a. Jan van Bremen instituut weigeren een MRI scan om onduidelijke redenen en ik word van kastje naar de muur gestuurd, zelfs psychiaters kwamen eraan te pas!! Deze reactie geef ik omdat ik googlede naar MRI, ook ik voel me nog jong genoeg om allerlei dingen te ondernemen maar steeds weer die vreselijk zeurende pijn stopt mij telkens,ook vanwege moeheid en niet kunnen functioneren, wie is er een beetje bekend met deze materie? Vriendelijke groet,

Fred Brand.

Hoi Fred
Voor mij ook heel herkenbaar ik ben al in Munchen geopereerd en ga nu binnnkort naar Mil daar schijnt ook een hele goede duitse arts te zijn met een nieuwe methode of behandeling .
Na 16 jaar pijn wordt het voor mij ook te zwaar vooral al het onbegrip daar heb ik heel veel moeite mee .
Je ziet niets aan mij dus mankeer ik ook niets de kliniek heet
http://viasana.cms03.pettocms.nl/Basis.aspx?
Hopelijk kun jij hier ook iets mee .Sterkte en groetjes .Gonny

Ashwien 
Gravatar Icon for Ashwien

Hallo,

ik heb u site bekeken en alles gelezen. ik heb zinds 6 maanden laast van me rug. pas als ik veel loop en veel sta, ik heb laten scannnen, blijkt dat ik kleine hernia heb. zinds 1 half week, heb ik ontzetten pijn, ik kan niet lopen
ik wil graag het volgende weten, wat ik moet er aan doen. zal ik een operatie laten doen? na het operatie, gaat die pijn helemaal weg? wat zal het na delen zijn als ik geopereerd ben over half jaar bv? kan ik wel trainen, zwaar op tillen lopen enzo?

hoe voeld u eigelijk na het operatie? na hoelange tijd heeft u laten operen?

ik hoop graag dat u mij gaat mailen.

met vriendelijk groet

Ashwien

Lot 
Gravatar Icon for Lot

Hallo allemaal,

in 2005 ben ik geopereerd aan een flinke hernia (L4-L5). Zag er enorm tegenop want een operatie aan je rug....pff...maar ik ben blij dat het gebeurd is, had ook geen keuze want volgens de artsen zou ik ieder moment uitval kunnen krijgen en niet meer kunnen lopen, naar toilet, etc. Binnen 2 weken lag ik op de ok.
Vanaf het moment dat ik bij kwam van de narcose heb ik geen pijntje meer gevoeld. Super! Het litteken neem ik maar voor lief want geen pijn is me veel meer waard. Maar begin dit jaar schoof er iets verkeerd met een simpele handeling en dus de molen weer in.
Nu blijk ik 3 versleten wervels te hebben en wat mij nu geadviseerd wordt is mijn spierkorset super sterk te maken zodat dat alles kan opvangen...dus werk aan de winkel.
Ben allang blij dat er niet weer een hernia zit.

Voor de mensen bij wie het allemaal wel veel erger is en die nog in het ziekenhuis/ onderzoeks traject zitten. Heel veel sterkte!

paulien 
Gravatar Icon for paulien

Hallo.
Ik heb uw website gelezen en ik heb er veel best veel aan!
Ik ben 26jr heb in medio nov/dec een acute hernia gekregen, heb daarvoor een week in het ziekenhuis gelegen, toen met een hoop pillen weer naar huis, wachten tot dat ik door de mri kon, heb afgelopen vrijdag de uitslag gekregen van de neuroloog,eerst onderzoeken etc.. en toen de beelden bekeken!
Ik Heb volgens de arts een fikse hernia! Ik word er nu aan geopereerd, Gelukkig want dit hou ik niet langer vol.
Heb wel een vraag ga je onder volledige narcose of plaatselijk? en hoelang moet je in het ziekenhuis blijven??
Alvast bedankt!

Mvg Paulien,

Monique 
Gravatar Icon for Monique

Hallo allemaal,

Ik ben Monique en ik ben 29 jaar in novenber 2009 ben ik geopereerd aan een flinke hernia.
Ik loop al jaren met rugproblemen maar waarschijnlijk is bij mij het laatste zetje mijn val met mijn brommer geweest.
Ik ben toen naar de huisarts gegaan met klachten van mijn linkerbeen en voet, doof gevoel, kramp en steken.
De huisarts maakte ervan dat het een innerlijk trauma van mijn val was en dat het vanzelf over zou gaan ik ben trouwens eind augustus gevallen maar dat was helaas niet waar, het werd alleen maar erger dus weer naar de dokter nog meer andere pijnstillers en toen was ik het zat en ben naar de fysiotherapeut gegaan en heb gevraagd of ze een rapport voor mij wou opmaken voor de huisarts zodat ik een doorverwijzing kreeg voor de neuroloog uiteindelijk zat ik 12 okt bij de neuroloog en een week later werd er een MRI gemaakt en daarop was een flinke hernia te zien en een week later zat ik bij de neurochirurg en werd op de wachtlijst gezet voor een operatie (wachttijd +/- 6 weken ) prima maar toen ging het mis op 17 nov tijdens de hond uitlaten mijn linkerbeen verkramten en begon te trillen en het ging niet over en een stekende pijn die ik had dus ik heb zelf 112 gebeld en de ambulance is gekomen omdat ik zo rilde kreeg de broeder er geen infuus in dus ben ik mee genomen naar het ziekenhuis en daar hebben ze besloten me te houden de volgende dag kwam de dienstdoende chirurg en die zei dat hun het verstandig vonden om te blijven en dan binnen een week geopereerd worden
prima ik heb uiteinedelijk 9 dagen in het ziekenhuis gelegen aan verschillende medicijnen inclusief morfine en de 8e dag ben ik geopereerd en de volgende dag mocht ik naar huis dat was op 26nov
Ik had omdat ik op de wachtlijst stond al een bed besteld op afroep zodat als het zover was dat die gbracht zou worden nou die stond klaar al was de fysio in het ziekenhuis het er niet mee eens ik moest gewoon boven slapen want je kan makkelijk traplopen maar je maar niet veel lopen en ook niet rechtop zitten dus dan blijft er liggen en rusten over nou lekker gezellig de hele dag in je eentje boven en je visite zit beneden dus ik heb het bed ongeveer 2 weken laten staan en na 10 dagen ben ik weer voor het boven gaan slapen was weer effe wennen in je eigen bed.
3 weken daarna ben ik fysio gaan doen en ben daar nu nog mee bezig de neurochirirg heeft me 14 januari weer genezen verklaard maar ik ben er nog niet.
Sinds een ongeveer een week heb ik weer last van uitstraling in mijn been en is mijn voet weer vervelend net of die de hele dag slaapt heel dof gevoel ik ga het donderdag met mijn fysio bespreken en dan maar weer verder kijken.
Ik vertel dit maar dat hoeft niet te betekenen dat mijn hernia terug is want de klachten kunnen tot ongeveer 12 weken na de operatie terug komen omdat de zenuw een flinke opdonder gehad heeft.

Dit even voor Paulien
Jou vraag is ga je onder algehele narcose ja dat ga je en als je meer wil weten over je operatie gewoon effe op google opzoeken onder herniaoperaties en dan zie je zelfs foto's van wat ze met je doen en hoe ze je neerleggen enz.
Nog even wat ik weet niet of je pijnstillers gebruikt zo ja weet ik nog niet welke maar als het goed is krijg je een lijst met medicijnen waarmee je optijd moet stoppen voor de operatie let daar a.u.b goed op want mij is het overkomen ik slikte Naproxen en daar moet ook tijdig mee gestopt worden maar bij mij zijn ze er pas 2 dagen voor de operatie mee gestopt en 1 dag voor de operatie kwam mijn chirurg mij vertellen dat ze te laat zijn gestopt toen mocht ik kiezen of de operatie een week uitstellen en ook moeten blijven die week in het ziekenhuis of toch opereren met het risico dat ik links verlamd zou raken door een nabloeding dus ik zat in twee strijd en heb toch besloten te opereren.
de volgende ochtend om 9 uur werd ik gehaald en in de O.K zagen ze dat ik nerveus was dus ik legde uit dat ik best zenuwsachtig was vanwege dat het mis kan gaan toen heeft die verpleegster er een chirurg bij gehaald en die heeft mij gerust gesteld en die zei van als wij maar een klein beetje denken dat het te gevaarlijk is om te opereren dan gaan we het al niet eens doen dus maak je maar geen zorgen alles komt goed oke het is goed gekomen heb geen complicaties gehad maar ik wil je (EIGENLIJK IEDEREEN) waarschuwen om daarmee uit te kijken

Bij deze wens ik jou PAULIEN en natuurlijk iedereen die dit allemaal doormaakt heel veel sterkte en gezondheid

Groetjes Monique

Stephan 
Gravatar Icon for Stephan

@ Paulien: Op 2 februari is de operatie uiteindelijk uitgevoerd. Je gaat onder gehele narcose en ik moest 4 nachten in het ziekenhuis blijven. De eerste dag en nacht heb ik veel pijn gehad, daarna ging het heel snel veel beter.

Tintelingen in mijn been zijn weg, maar ik heb nu nog wel pijn aan mijn rug. Hoort erbij. Ik zal binnenkort nog wel iets schrijven.

ho,otje 
Gravatar Icon for ho,otje

ik heb een leeraar op school die heet janbremer
en het ik een k*t leraar

esther  
Gravatar Icon for esther

Hallo allemaal, heb even aandachtig jullie verhalen gelezen, loop ook vafa januari eerts met pijn in de rug, nu vnml in mijn linkerbeen, wow , wat doet dat zeer. pijnstillers werken wel, maar in de loop van de dag is de werking minder van de medicijnen en dan begin ik het wel te voelen. Het is wel veel erger geweest, kon niet eens fastoenlijk op de wc zitten maar nu is het te doen. Toch naar de neurlog, waarschijnlijk een hernia. Over anderhalve week mri scan en dan afwachten..

Paco  
Gravatar Icon for Paco

Goed om te lezen dat ik niet de enige ben,
half januari naar de fysio geweest met klachten van een stijve onderrug, dit was enkel vervelend.
Na 2 behandelingen(intensief dubbelgevouwen) schoot het door naar mijn bil en been ik dat spierpijn
Na div fysio behandelingen werd er door fysio en manueel therapeut vastgesteld dat er geen hernia zat.
Ook een chiropractor bezocht, deze stelde ook vast geen hernia. Maar de klachten werden erger en pijn heviger.
Op eigen verzoek bij de huisarts een MRI aangevraagt, deze heb ik vorige week gehad(geen wachttijd) en ook direct de uitslag
Conclusie een hernia L5,S1, mogelijk op te lossen door fysio en bewegingstherapie. Na 2 dagen werd de pijn zo heftig dat ik een kort moment ben flauwgevallen. afgelopen weekend niet kunnen lopen of zitten.
Kliniek in amersfoort heeft me gebeld en de toenemende klachten doorgenomen, ik kan volgende week terecht voor operatie. wel even rauw op mn dak (dit alles binnen 2 weken) ik twijfel nog wel maar wil wel weer graag lopen en van de pijn af.
Voor allen sterkte en suc 6

Appie 
Gravatar Icon for Appie

Hallo allemaal! Ook ik heb een forse hernia gehad op L4/S1 (bij mij ontbreekt de lendenwervel L5, een klein percentage heeft dat). Deze hernia zorgde voor flinke pijn en uitstraling in mn onderrug en via de achterkant van mn rechterbil en been tot aan mn voet. Ik was op 17-01-2008 aan de hernia geopereerd. Echter toen ik wakker werd voelde ik een helse pijn aan de voorkant van mn rechterlies met uitstraling tot aan mn knie. Deze pijn is ontstaan na de operatie en had ik voor de operatie helemaal niet. Ik zat dus op dat moment met nog de oude herniaklachten en de nieuwe klachten. Een tweede operatie was nodig om de hernia te laten verwijderen, welke was gebeurd op 16-07-2008 door een andere neurochirurg, die ook voor een raadsel stond met de andere pijn namelijk die van mn lies en uitstraling tot aan mn knie. De tweede chirurg initieerde allerlei onderzoeken om de oorzaak te achterhalen van die liespijn en oa in oktober 2008 kwam ik er achter dat de eerste chirurg in eerste instantie op een te hoog niveau (L3/L4) had geopereerd. Omdat ik L5 mis, had hij zich waarschijnlijk misteld. De tweede chirurg gaf aan dat hij altijd een rontgen laat maken alvorens te snijden, dat heeft die eerste chirurg blijkbaar niet gedaan. Mijn leven is ondertussen behoorlijk verwoest, daar ik alleen lig en niks meer kan doen vanwege de pijn, leef tussen 4 muren, inmiddels ook psychische klachten. Ik ben mijn baan kwijt, zit in de WIA molen en ga zo maar door. Inmiddels diverse pijnstillers, zenuwblokkades, therapieen gehad en niks helpt. Morgen weer een zenuwblokkade in de VU. Iemand ervaringen hiermee, dat nieuwe klachten ontstaan zijn na de hernia operatie en specifiek de liesklachten???????

tom 
Gravatar Icon for tom

HNP, lage rugpijn? Wat de -spam- rugpijn kliniek voor u kan doen.
-spam-

In Nederland lijden ongeveer 2 miljoen mensen aan rugklachten. Als fysiotherapeut en osteopaat ben ik dagelijks bezig met problemen van het bewegings apparaat van de mens. Het meerendeel van de klachten die ik dagelijks behandel hebben rugklachten. Om die reden heb ik de laatste jaren een eigen behandel concept ontwikkelt. Dit concept heb ik -spam- genoemt.
Aan de basis voor de ontwikkeling van deze methode waren mijn ervaring als fysiotherapeut, ergotherapeut en de 3 jaren die ik met het Origene concept gewerkt heb.

De nieuwe methode bestaat uit 3 fases:
Fase 1 Onderzoek
Het onderzoek bestaat uit een combinatie van een normaal fysiotherapeutisch lichamelijk onderzoek welke aangevuld worden met de medi mouse scan en de back-check. De scan brengt de beweglijkheid van iedere wervel in beeld. Op deze wijze kunnen we zien waar er wervels blokkeren dan wel waar wervels te mobiel zijn.
Met de back-check meten we de spierkracht van alle rompspieren en vergelijken de uitkomsten met een omvangrijke database om te weten of de absolute kracht voldoende is . Tevens vergelijken we de kracht tov de verschillende spiergroepen. Door dit totaal beeld te hebben kunnen we een individueel behandelplan opstellen.

Fase 2 Reactivatie en mobilisatiefase
In deze fase gebruiken we twee behandelstoelen. Deze behandelstoelen maken het mogelijk om de patient op een verantwoorde manier opnieuw de rug te leren bewegen. De door ons zelf ontwikkelde behandelstoel gebruiken wij om a-specifieke rugklachten te behandelen. Voor de tweede behandelstoel maken we gebruik van de bekende David Back behandelstoel, waarbij wij vnl specifieke rugklachten behandelen ( Arthrose, Hernia...)
Gedurende deze fase worden tussentijdse evaluatie scans en back-checks gemaakt om het behandelplan te optimaliseren.

Fase 3 Stabilisatie fase
Deze fase zorgt ervoor dat de klachten ook niet meer terug keren. In deze fase trainen wij de diepe tussenwervelspieren (M.Multifidi) . Deze spieren geven de wervelkolom stabiliteit, waardoor klachten niet opnieuw ontstaan. Waarin wij ons onderscheiden tov andere stabilisatie therapien is het feit dat wij werken met een visueel feedback systeem waardoor snel leert hoe u die diepe tussenwervel spieren moet aanspannen.

Wilt U meer van de methode weten kijk dan op -spam-.

Op de site kan u ook een afspraak maken voor een gratis rugscan.

Heeft u vragen over rugklachten of rugpijn dan kunt u die via dit weblog stellen. Door deze vragen hoop ik dat u als lezer een beter beeld krijgt van wat rugklachten zijn en wat u er aan kan doen.

Ik hoor graag van u......

sanne 
Gravatar Icon for sanne

Bedankt voor de tekst en uitleg in nederlandse taal.
Ik moet donderdag naar de neuroloog en dan krijg ik het allemaal te horen van hoe of wat.
Maar dan allemaal n de taal van dokterland als je begrijpt wat ik bedoel.
Nou hoop dat je weer snel aan het werk bent gegaan en dat nu allen goed is met je rug en been.

Groetjes sanne

KJG 
Gravatar Icon for KJG

Heeft iemand ervaring met neurochirurg Overbeeke Van ziekenhuis Maastricht en Weert? Heb binnenkort gesprek met hem voor de hernia operatie.

Ik voel me er vreemd bij om een operatie te doen, maar het kan niet anders meer. Maar je hoort ook spookverhalen. Mijn schoonbroer is door Dr.Simon uit duitsland geopereerd en hij reed dezelfde dag zelf naar huis. Wat kan ik verwachten na de operatie? DIt ook om er met mijn werk rekening mee te houden.

hernia operatie 
Gravatar Icon for hernia operatie

Bedankt voor de tekst en uitleg.
Ik heb aankomende dinsdag een check en dan hoor ik alles.
Nou hoop dat nu alles goed is met je been en rug.

Groetjes Sab

Bert 
Gravatar Icon for Bert

April 2010 accuut opgenomen. Bleek dat ik een hernia had op
L4-L5.
Na 10 dagen een pijnblokkade gehad en kon ik naar huis.
Daar ik alleen maar kon zitten en niet kon lopen van de pijn na 3 weken nieuwe pijnblokkade gehad. Deze werkte wel en met oxycontin kon ik enigzins lopen met rolator.
Na twee maanden kon de rolator aan de kant.
Sinds 1 augustus ben ik weer aan werk gegaan en direct was het duidelijk dat ik nog volop de oxycontin nodig had. Ik blijf namelijk last houden van onderin mijn rug bij stuitje, achterkant beide bovenbenen en onderzijde beide voeten.
Vooral die pijn in voeten is ellende daar lopen zeer pijnlijk en moeilijk gaat.
Inmiddels is er een nieuwe mri gemaakt en wacht ik op de uitslag.
Tot zover mijn verhaal.

Nog even dit.
Of je een grote of kleine hernia hebt is niet belangrijk.
Wel het feit of de hernia een zenuw knelt, wat dan heb je pijn.
Er zijn namelijk mensen die een flinke hernia hebben en er geen last van hebben daar ze zenuw niet bekneld word.
Er zijn op dit moment al aardig wat prive klinieken in Nederland waar je binnen enkele weken geholpen kan worden
Wordt door vele zorgverzekeraars vergoed.
Tegenwoordig hoef je voor een operatie echt niet meer naar een reguliere ziekenhuis met lange wachttijden..
Endoscopisch word veelal al toegepast.
Een zeer bekend kliniek is Iprenburg en klein Roosendeal

Het beste allemaal

roberto trevisani 
Gravatar Icon for roberto trevisani

beste allemaal,
al vanaf mijn 16de loop ik ook met lage rugklachten.7jaar geleden hebben ze geconstateerd dat ik een krommerug wervel heb. in de afgelopen drie jaar twee keer geopereerd aan een hernia l4/l5 twee grote uitstulpsels verwijderd.ik heb een gaatje in mijn wervel zitten die onherstelbaar is daar lekt vocht uit,en veroorzaakt spieruitval. en pijnen.na vele bezoeken op de pijn poli heeft het niet mogen baaten.nu anno 2010 heb ik de hernia weer terug voor de derde keer....ik weet me geen raad meer,als ja al 7jaar met pijn leeft geef je de moed zolangzaamerhand op.
kou en vocht spelen ook een grote rol op mijn hernia,bij koud weer zit ik helemaal vast. nog een keer opereren?ik weet het niet!
ik loop nu met een wandelstok i.v.m. uitvallen,slap been ect.de medicatie wordt ik ook niet vrolijk van,ik ben nog sollicitatie plichtig,maar kan niks, de druk die je wordt opgelegt van boven,maakt je leven niet makkelijker,ik denk erover om mij te laten afkeuren,omdat ik niet meer geloof in volledig herstel.je kunt mensen moeilijk uitleggen wat een hernia pijn is,vaak geloven ze je niet. de leven`s kwaliteit is duidelijk achteruit gegaan de laatste 7 jaar .

ik wens iedereen het beste en veel sucsses

Mariska 
Gravatar Icon for Mariska

Hallo allemaal...
Vorig jaar november is er bij mij een fikse hernia in mijn rug geconstateerd. L4 L5. Ik was destijds 23 jaar. Het was een lange weg. Eerst bij de huisarts, die twijfelde of ik isias had of een hernia. Daar ongeveer 5 weken op controle, totdat ik uitvalsverschijnselen kreeg in mijn rechtervoet (tenen) mijn reflexen niet meer werkten in mijn knie en achillepees en het verschil tussen warm en koud over mijn hele been niet meer kon onderscheiden.En natuurlijk die ontzettend hevige pijn in mijn bil/been. Toen zwaar onder de medicijnen omdat ik de pijn niet meer uit kon houden. diclovinac, tramadol, paracetamol, spierverslappers (waar ik de naam zo even van kwijt ben). Uiteindelijk doorgestuurd naar een neuroloog en door de MRI geweest. Een zware hernia was de conclusie. Na pas 4 maanden kon ik terecht bij de neurochirurg. De afspraak werd steeds verzet en meerdere keren via Menzis geprobeerd om bij een ander ziekenhuis terecht te kunnen, maar tevergeefs. Inmiddels had ik zoveel mogelijk geprobeerd te bewegen en mijn dagelijkse dingen toch wat op te pakken (in hoeverre dat dat kon). Toen ik uiteindelijk het gesprek had met de neurochirurg waren mijn klachten grotendeels verdwenen, alleen het kracht in mijn been was totaal verdwenen. Nu een jaar later... ben nu 24 zit ik weer thuis. De pijn is weer terug op precies dezelfde plek. Uitstraling naar het rechterbeen. Geen gevoel in mijn tenen. etc. etc. Volgens de huisarts kan ik er vanuit gaan dat het weer mis is. Binnenkort weer een afspraak bij de neuroloog/neurochirurg. Ik begin me steeds meer zorgen te maken. Hebben jullie nog tips over behandelingen? Opereren vind ik zo ontzettend eng! En hebben jullie ook fysiotherapie gehad na afloop? Ik heb namelijk totaal geen nazorg gehad....

peter 
Gravatar Icon for peter

hallo allemaal
ik ben in sept 2008 geopereerd aan een hernia dat is allemaal goed gegaan nu kreeg ik in januari dit jaar weer last van mijn rug en uitstraling in mijn linker been weer naar de neuroloog en mri laten maken hernia weer terug en waarschijnlijk weer opereren (dezelfde hernia) dus zit te wachten (4 weken) op de neurochirurg voor een operatie

leerling verpleegkundige 
Gravatar Icon for leerling verpleegkundige

Hallo allemaal,

Kwam toevallig op deze site uit en las al jullie verhalen.
Heb voor school hele presentatie over de rughernia gemaakt.
De nieuwe technieken rondom de endoscopische operatie lijkt goede resultaten te geven. Hier een link naar filmpje van een hernia operatie uitgevoerd door Iprenburg:
http://www.youtube.com/watch?v=W9_h6IqbXME
Hoop dat jullie er wat aan hebben.

Ik wens iedereen het allerbeste en veel succes

erwin 
Gravatar Icon for erwin

Ik zit momenteel zelf meteen hernia L2-L3 en als ik jullie moet geloven dan moet ik naar allerhande comercieŽle klinieken om van mijn hernia af te komen? Waarom is het dom om gewoon de adviezen van de Nederlandse neurologen op te volgen?

adje 
Gravatar Icon for adje

Advies voor een ieder die op de wachtlijst staat voor een hernia operatie ga via de zorgverzekeraar naar Belgiť of Duitsland
Ben zelf 2 keer aan hernia geholpen (Duitsland) MRI word daar direct gemaakt (in Ned 2 maanden wachttijd)!!!!!
18 juli naar Duitsland gegaan met klachten 1 augustus geholpen
de zorg daar is gewoon veel beter !!!! hoe dit kan ???

ed 
Gravatar Icon for ed

Beste Adje, ik ben onlangs geoppereerd aan een l2-l3. ik heb er drie maanden mee rondgelopen. voor de mri scan heb 2 dagen moeten wachten en een weekna mijn eerste bezoek aan een neurochirurg werd ik geoppereerd. dus kom a.u.b. niet met van die lulverhalen aanzetten. als de ingreep echt noodzakelijk is ben je zo aan de beurt.

Angie 
Gravatar Icon for Angie

Hallo ik ben benieuwd of sommige mijn verhaal herkennen?
Ik lig sinds 4 weken op bed en kan vrij weinig? Weet dat ik eigenlijk in beweging moet blijven maar dat gaat niet!

Al heel veel jaren heb ik last van mijn rug, als ik iets zwaars til (emmer water) loop ik altijd een paar dagen krom, wat paracetamol en rustig aan en dan gaat het weer redelijk goed, kan wel gewoon werken en mijn hobby dan doen.(paardrijden)

Aantal maanden geleden kreeg ik erg veel pijn in mijn rug, naar de huisarts diclofinac en paracetamol met coddeine , het was spit volgens hun, heb 4 dagen op bed gelegen toen wel weer naar het werk met veel pijn, kon amper zitten.

Heb toen ook een tijd niet kunnen paardrijden

Nu 4 weken geleden had ik 2 dagen wat meer pijn aan mijn rug (ik had weer wat getild)
En toen begon het ik ging savonds naar bed en kreeg last van pijn in mijn heup? Het hele weekend heb ik het uitgegild van de pijn in mijn linkerheup en been, steken kramp, rillingen kippevel alles kwam voorbij, geen pijnstiller hielp!! Met liggen het minste pijn maar zelfs dat was klote..

Weer naar de huisarts kon amper lopen zweet liep van mijn rug van de pijn, was een spieren kwestie geen hernia..tramadol gekregen en weer naar huis..

Op aandringen van mijn werkgever en manueel therapeut waar ik al 2 jaar bij liep, toch een mri laten maken .. 1 forse hernia met zenuwbeklemming op l3- l4, 1 forse hernia die net niet de zenuwraakt op l4-l5, en 2 kleine hernias links en rechts en een slijtende schijf op l5-s1!!!!
(ik heb de uitval verschijnsellen van l4-l5??)

Op naar de neuroloog, inmiddels als ik lig gaat het goed pijn vrij lopen doe ik met krukken, op mijn linker hak kan ik niet staan, mijn grote teen is een beetje verdoofd, zodra ik ga zitten ( wat nu wel weer lukt in 90graden) kan ik niet meer recht op staan, moet ik soort van rechttrekken, steken in mijn linker heup en lies, ook bij bepaalde bewegingen...volgens de neuroloog moest ik het nog even rustig aan doen kijken of mijn lichaam het vanzelf oplost?Pijn was ho!

Lig dus al 4 weken bijna 21 uur plat loop drie x per dag met de krukken en de hond (dit gaat de laatste week iets vlotter) zolang ik veel lig ben ik bijna pijn vrij en kan ik redelijk lopen, doe ik meer krijg ik pijn en trek ik krom?

Klinkt dit iemand bekend? Sorry voor mijn lange verhaal

Karina 
Gravatar Icon for Karina

Ik had een half jaar last van een hernia. Ongelofelijke pijn in mijn been en kon niet werken. Neuroloog zei dat operatie gevaarlijk was. Dus maar afwachten. Uiteindenlijk naar Iprenburg gegaan, maar zijn methode werd door verzekeraar niet vergoed. Achteraf bij ik daar blij om omdat ik hoorde dat het niet vergoed wordt omdat het niet helemaal pluis is omdat onderzoek heeft aangetoond dat de manier waarop daar een operatie gebeurt niet zo effectief is en dat er geen onderzoek aantoont dat zijn manier van opereren even goed werkt dan een normale hernia operatie. Uiteindelijk in klein rozendaal in Arnhem geopereerd aan mijn hernai! Ging supersnel daar en viel reuze mee. Arts legt veel uit en het is daar allemaal zeer professioneel. Ook erg aardige verpleegkundigen die later ook nog bellen hoe het gaat en zo. Nu geen pijn meer. Ik had achteraf mijn operatie veel eerder moeten doen. Ik heb een superklein sneetje op mijn rug, je ziet het bijna niet. Nu kan ik gewoon alles weer.

Piet  
Gravatar Icon for Piet

Hoi allemaal,ik heb nu veel pijn aan buitenkant van linkerbeen pijn verschilt enorm. Soms uren niet dan weer wel.
Echter als ik in bad ga liggen gaat het over.
Krijg medicatie maar die helpt niet echt.
Maandag mri ben wel benieuwd.

Vanessa 
Gravatar Icon for Vanessa

Het vervelende van al deze verhalen, de een vind dit goed, de andere dat. Dat je door de bomen het bos niet meer ziet want nou de juiste keuze is.
Ik heb voor de 3e keer in 5jaar tijd weer een hernia L5/S1 2 keer geopereerd. De 2e operatie was 1.5jaar na de 1e operatie, altijd nog klachten gehad tot ik in oktober een facet denervatie(pijngeleiding word in de zenuwtakjes onderbroken) kreeg tussendoor nog van allerlei soorten behandeling dmv spuiten gehad maar die hadden geen resultaat. van oktober 2010 tot juli 2011 weinig tot geen pijn gehad. Eind juli begon de pijn weer, in september onder de scan want wist wel dat er iets niet goed, maar dat er dus weer een hernia zat had ik niet verwacht.
Ik zit er niet op te wachten om weer geopereerd te worden omdat de andere 2 operaties mij tot niets hebben gebracht.
Maar nu hoor ik om me heen alleen maar positieve verhalen over Keulen.
Moeilijke keuze dit, ik sta onder behandeling bij de rugpoli en wacht op een zenuwblokkade maar stel dat die behandeling ook niet zou werken zou ik dan toch een operatie in afweging moeten nemen?

danny klaassen 
Gravatar Icon for danny klaassen

Voor een hernia operatie ga naar VIA sana in mill nederland

Maarten 
Gravatar Icon for Maarten

Ben net geholpen aan hernia l5 s1
Had de ergste pijn die je maar kan verzinnen aan Linkebeek.
Ik heb eigenlijk maar 1 advies voor iedereen hier.
Geen regulier ziekenhuis
Geen buitenland
Geen iprenburg ivm verzekering en hun twijfels
Bel nedspine of medinova (klein Roosendaal) het is dezelfde techniek
Endoscopisch en zeer kleine wond en geen napijn
Perfecte begeleiding etc.
Eerste bezoek gelijk gesprek met de chirurg en annestetist ze namen twee uur de tijd voor me.
En allebei vaste contracten met verzekeraars.
Meer wil ik er niet over zeggen omdat ieder zijn eigen keus moet maken.
Gr., Maarten

bas 
Gravatar Icon for bas

ja leuk verhaal allemaal maar wat ze er niet bij zeggen is dat de kans is dat het terug komt groot is.
ik ben anderhalve jaar terug onder het mes geweest voor de hernia en nu zit ik alweer maanden thuis omdat het blijkt dat het terug is gekomen en dan heb je alles gedaan wat de physio en de dokter zeiden en zit je nu weer met het zelfde probleem.
gr. bas

Danielle 
Gravatar Icon for Danielle

Hallo allemaal,

Ik heb al sinds december 2010 last van mij rug, na veel pijnstillers en fysiotherapie is er medio mei 2011 een mri gemaakt waaruit een hernia is gebleken. Aangezien ik niet meer verder kon met de pijnstillers i.v.m. de toch maar aanhoudende pijn ben ik in juni 2011 begonnen met pijnbestrijding. D.w.z. een injectie met medicijnen rechtstreeks in de rug ter hoogte van de zenuw. De pijn is sindsdien minimaal, kan niet op mijn linkerzij slapen dat soort kleinigheden. De uitstraling in mijn linkerbeen blijft wel het zelfde. De pijn is nu minimaal waardoor het weer mogelijk is om te genieten van de dagelijkse dingen.
Na ondertussen 4 injecties weet ik wel dat het probleem helaas nog niet minder is geworden maar wel dragelijk. Nu nadenken wanneer ik voor een operatie wil gaan. De nasleep weerhoud me er enorm van aangezien ik een gezin heb met 2 kinderen en ook nog 2 hondjes. Maar ik zal er toch aan moeten geloven ben ik bang.

Peter 
Gravatar Icon for Peter

Hallo allemaal , ben net weer aan t zoeken geslagen , ook ik heb weer last van lage-rugklachten eerste keer 4 jaar geleden na de val van een trap een week later totale uitval gehad , 6 dagen plat in bed gelegen en kon bijna niks fysiotherapeut aan huis en daarna in de praktijk. m'n rug zat vast, kraken oefeningen en massage, tijdje redelijk gegaan mar toch nog last houden uiteindelijk op advies van de chiropractor een mri laten maken waaruit een hernia bleek mediane hnp l5 s1 ik heb steken in beide billen af en toe in de scheenbenen en geen moeite met hakken lopen of op de tenen ! de neuroloog heeft me (2011) onderzocht en zei : gek dat je klinisch eigenlijk geen aanwijzing vindt maar dat de hernia op de mri overduidelijk te zien is !
maar uit nader overleg met de andere neurologen bleek de hernia precies in het midden te zitten en was deze niet operabel ivm de vorming van littekenweefsel advies was de rug ontzien maar dat wordt moeilijk als tegelzetter ! ben dus nu weer op zoek naar een oplossing ..........

nono 
Gravatar Icon for nono

wow gaaf dat u dit laat zien

rob koster 
Gravatar Icon for rob koster

Ik heb sinds januarie last van een hernia, bij het zitten gaan voelde ik 1 grote knak in mijn rust, met een stroomstoot door mijn zenuwen, ben toen 2 weken ziekte wet in gegaan, en met diclovenac op een gegeven moment weer gaan werken, op advies van huisarts welke vertelde dat het het beste is om zo snel mogelijk met dagelijkse bezigheden verder te gaan,

Aangezien ik in de bouw werk, en best redelijk fysiek zwaarwerk heb, heb ik dit vol kunnen houden tot eind februarie, waarna het echt on uithoudbaar werdt, zenuw pijn van bil tot linkergrote teen, en scheenbeen totaal gevoelloos

Terug naar huisarts en Lyrica voorgeschreven gekregen, en doorgaan met de diclofenac + fysio + aanvraag MRI

Door McKenzie oefeningen was ik in 1dag totaal van de pijp af in mijn linker been, en kreeg eigelijk het gevoel dat ik wel weer kon beginnen

MRI laten maken en uitslag Helaas.... Forse Hernia thv L5 S1 en 1 tussenwerfelring is verdwenen thv L4
Over 2 maanden terugkomen, maar neuroloog verteld me al dat ik rekening moet houden met een operatie

Volgende vragen heb ik echter:

Ik begrijp dat 80% van de Hernia uitzich zelf hersteld, wie heeft hier ervaring mee dat een Forse Hernia volledig hersteld is zonder operaratie binnen enkele maanden???

Eigelijk niemand kan me echt vertellen wat ik moet en mag doen om er voor te zorgen dat ik toch zonder operatie genees,
wat mag ik nu wel en niet,
hoelang mag ik autorijden met een aangepaste stoel bv, of
hoelang mag ik zitten zonder dat dit slecht is voor het herstel
Is het beter om op een zitbal te zitten als op een goede stoel

Ik heb recht op 12 fysio behandelingen, hoe ga ik hier het beste mee om, aangezien ik de eerste 2 weken er al 4 van kwijt was, zonder dat de fysio eigelijk wat heeft gedaan

Is het verstandig om de fysio te bewaren voor als ik eventueel een operatie krijg

Doordat ik nu niet werk, loop ik per maand ca 800EUR aan overwerk, onkosten, toestagen ect mis, waardoor ik op een basissalaris terug val waarvan ik niet echt de fysio zelf kan gaan betalen...

henny 
Gravatar Icon for henny

hallo voor mij is het nu 5 weken geleden dat ik geopereerd ben aan een forse hernia. Ik heb geen stabiliteid in mijn benen.en kreeg vorige week een helse pijn aan de wond.ik was bang dat het opengesprongen was.ik heb gelijk valium van de huisarts gekregen.tot vandaag kan ik nog steeds niet op mijn rug liggen. Vandaag weer bij de dokter geweest omdt ik een knobbel op het litteken heb zitten.gelijk afspraak bij de neurochirurg gemaakt waar ik woensdag 18 april 2012 heen kan.zelfs de kracht in mijn linkerbeen is weg,wie heeft hier ervaring mee,ben ten einde raad en bang dat de hernia terug gekomen is.

Eric 
Gravatar Icon for Eric

Hoi Rob,

Na het lezen van jou verhaal zou ik mijn ervaring willen delen, ik ben 4 weken geleden geopereerd aan mijn hernia L5 / S1. Op dit moment gaat alles prima. Ik kwam er pas achter dat ik een hernia had nadat de vermoedens er kwamen bij mijn huisarts, erge pijn in de rug had ik niet zo, meer pijn in de bil,linkerbeen / knieholte , dood gevoel in linkervoet linkerkant en soms pijn in mijn linker scrotum. Al met al geen pretje, ik moest maar naar de fysio, nou dit heeft geen invloed gehad, daarna weer andere medicijnen. Een paar maanden verder was ik het zat en besloot wederom langs te gaan bij mijn huisarts omdat de pijn niet meer te verdragen was. Hoe gaat het met je vroeg ze, nou het gaat ...... en ik wil graag een verwijsbriefje voor een Mri scan, met veel gezeur kreeg ik deze. Nadat de vermoedens er al waren was het nu zeker, na een week afspraak gehad met de neuroloog, moest eerst maar eens andere medicijnen nemen en over 4 weken terug komen.Oxicontin en oxymoron moest ik slikken, nou die doen het goed hoor, ik zat in een andere wereld, lekker heftig die troep, maar wel minder pijn.Na 3 weken kwam de pijn heviger terug, ik was het zat opereren die handel.Wat ik wil zeggen is...die hernia gaat niet zomaar weg, wat je ook probeer, het zal misschien per keer wat beter gaan maar komt altijd weer terug. Je moet naar je zelf luisteren n kijken in hoeverre je de pijn kan verdragen, ik en ook een grote vent maar als je s'ochtends al bij het tandenpoetsen bijna staat te janken van de pijn tjaaaaaa, en dan begin je dag pas, S 'nachts slecht kunnen slapen.Ik denk Rob dat ieder mens zelf de juiste beslissing moet nemen, een ander kan dat niet doen, ik heb wel geleerd dat je voor zo'n beslissing erg brutaal moet zijn anders kom je nooit aan de beurt, wat betreft de fysiotherapie, de behandelingen kan je goed gebruiken voor je herstel na de operatie, dit valt me toch tegen, het gaat wel goed maar ik had verwacht dat ik binnen 3 weken wel kon gaan werken en sporten, een beetje verkeerd ingeschat, het herstel is erg belangrijk dus neem hier de tijd voor.Succes verder en luister naar je zelf.

skip 
Gravatar Icon for skip

ccooool

kim  
Gravatar Icon for kim

oke

mart 
Gravatar Icon for mart

Hallo,
Ik ben deze week geopereerd aan een nekhernia.
Ik heb maanden rondgelopen met onhoudbare pijnen.
Uitval in linkerarm.
In NL wachten tot augustus / september.
VGZ gebeld en gevraagd naar zorgbemiddeling, binnen 3 dagen bericht ontvangen.
Er is een klinik in Keulen van dr. Simons, nou ik ben er geweest, dag erna geopereerd, en ik kan niet anders zeggen dan perfect. Alles is gewoon prima geregeld, van binnenkomst tot aan het ontslag ben je een mens, dat van zijn pijn af wil, en daar doen ze alles voor. Prima klinik.. geweldig personeel.

jantien blanken 
Gravatar Icon for jantien blanken

Heb een afspraak gemaakt bij de rugkliniek in Veenhuizen , ik heb een hernia en ws een stenose mogelijk zou dit via een endoscopische hernia operatie kunnen worden verholpen , de kosten bijna 8000 euro worden door de zorgverzekeraar Ditzo niet vergoed dit is een groot probleem voor mij weet iemand waar ik de operatie wel zou kunnen ondergaan met een vergoeding ? of zijn er alternatieven?

karin 
Gravatar Icon for karin

hallo Jantien

Ik ben endoscopisch geopereerd bij ned-spine in Ede, dit wordt gewoon vergoed ook voeren ze daar stenose operatie's uit. mijn ervaringen zijn zeer positief, je bent daar nog gewoon patient en geen nummer ze hebben alle tijd voor je en beantwoorden daar al je vragen, ik zou zeggen maak een afspraak en ervaar zelf dan kun je altijd nog een beslissing nemen, sterkte!

Karin 
Gravatar Icon for Karin

nog een kleine aanvulling, ik ben geopereerd via de buisjes methode staat wel op de site van nedspine begin nu te twijfellen of het endoscopisch of microscopisch is geweest maar ik heb in iedergeval een heel klein wondje zo groot als een vingernagel wat ik bij een andere patient heb gezien waren ook de wondjes van de stenose niet groot. wel blijf je bij een stenose operatie een dagje langer over, bij een herniaoperatie mag je de volgende dag weer naar huis bij een stenose 2 dagen. het personeel is hartstikke lief, je hebt een eigen 1 persoonskamer en het eten is goed ;-)

oliers marina 
Gravatar Icon for oliers marina

heeft er hier iemand ervaring met het stapen na ingreep herniea ben geopeerd de 25okober 192013 maar kan nog niet goedt stapen en heb nog geen byna krach inlinker been en voet
rd

oliers marina 
Gravatar Icon for oliers marina

heeft er hier iemand ervaring met het stapen na ingreep herniea ben geopeerd de 25okober 192013 maar kan nog niet goedt stapen en heb nog geen byna krach inlinker been en voet
rd

Eva 
Gravatar Icon for Eva

Ja heeft iemand daar ervaring mee?