weblog

21
maart
2007

Helaas, ook dit jaar weer geen Dutch Bloggie

Gisteravond werden de Dutch Bloggies 2007 uitgereikt. Zelf was ik ook genomineerd, en dus uitgenodigd om daar een avondje gratis bier te gaan drinken. Wegens andere bezigheden die ik belangrijker vond, moest ik echter verstek laten gaan. En dat bleek achteraf helemaal geen slechte keuze, want de jury heeft qua winnaars maar weinig goede keuzes gemaakt.

En ik ben blijkbaar niet de enige die dat vindt (zie bijvoorbeeld IN10, Komma Punt Log en Kladblog). Er zal waarschijnlijk nog wel veel meer over geschreven worden, dus ik beperk me even tot de categorie beste fotolog. De genomineerden vind je hier, en het juryrapport hier.

Raar vind ik het dat de jury zelf ook nominaties mag aandragen, raar vind ik de criteria die de jury heeft gehanteerd, raarder vind ik dat een door de jury zelf aangedragen weblog er vervolgens met de prijs vandoor gaat, nog raarder vind ik dat de winnaar eigenlijk niet echt aan hun zelfbedachte criteria voldoet, en het raarst vind ik dat er andere weblogs zijn die er wel meer aan voldoen maar niet gewonnen hebben.

Want ben ik nou echt de enige die niet warm of koud wordt van Gnispen, World in pictures? Veel foto's zouden bij mij in de categorie snapshots vallen. Hier en daar zie ik wel een foto "gemaakt met een fotografisch oog", maar dat is eerder uitzondering dan regel. Word ik er als bezoeker (iets) wijzer van? Niet echt. Zijn de foto's gepresenteerd naar de laatste stand van de technische mogelijkheden? Ook niet. En is het archiefmateriaal gebruiksvriendelijk geordend? Nope. Ik begrijp werkelijk waar niet wat de jury bezield heeft om dit log eruit te pikken als winnaar. Vriendjespolitiek dan? Geen idee, ik ken zowel de jury als de winnaar niet. Maar voor mij ruikt het in ieder geval niet helemaal fris.

En Thomas Schlijper dan? De fotograaf die volgens de jury ook ver kwam? Beetje van hetzelfde laken een pak eigenlijk. Veel snapshots, maar gelukkig wel iets meer goed materiaal dan bij Gnispen. En wat meer afwisseling (hoewel ik het na de duizendste foto van boring Amsterdam ook wel een beetje gezien heb). Grootste punt wat ik tegen heb op Schlijper's website, is de maat en afwerking van de foto's. Waarom zo klein? Waarom geen postprocessing? Want zeg nou zelf, hoeveel moeite is het om even een unsharp mask filtertje er overheen te gooien?

Het laatste door de jury genoemde weblog Blikveld is de enige die wat mij betreft in het lijstje thuishoort. De site ziet er fris uit, de foto's zijn stuk voor stuk mooi. Geen snapshots, maar allemaal weldoordachte foto's, keurig afgewerkt en op een nette manier gepresenteerd. Afwisselend, en alles in een prettig formaat (ruim 2,5 keer zo groot als bij Schlijper bijvoorbeeld).

Ik hoor jullie denken: volgens mij is 'ie gewoon jaloers en had 'ie zelf met die Dutch Bloggie aan de haal willen gaan. Natuurlijk, dat had ik best leuk gevonden, maar als ik 'm gewonnen had dan was dat niet terecht geweest.
Want de enige echte winnaar is wat mij betreft Geert Fotografeert. Geert heeft al jaren het beste fotoweblog van Nederland, maar op de een of andere manier wil de Dutch Bloggies jury dat niet inzien. Want ook voorgaande jaren verdiende hij het om te winnen en ging die prijs ook aan z'n neus voorbij. Er zit zelden een foto tussen die het predicaat snapshot zou verdienen. Qua onderwerpen is het zeer divers (van landschappen tot straatfotografie tot journalistiek tot macro's tot bijzondere series), qua formaat en afwerking van dezelfde kwaliteit als Blikveld, en qua originaliteit en fotografisch oog ongeėvenaard. Gewoon een fotolog zoals een fotolog hoort te zijn.

reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel. Get your 15 minutes of fame, en wees de eerste die reageert!